Apple odbio milione aplikacija na App Store-u

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 71 pregleda
2 min. čitanja
Foto: App Samurai

Apple je objavio da je tokom 2020. godine odbacio gotovo milion aplikacija koje su prvi put poslate na App Store. Takođe, odbijeno je skoro milion update-ova postojećih aplikacija.

- Humanitarna inicijativa -

Pored toga, tokom prošle godine uklonjeno je iz prodavnice više od 48.000 aplikacija koje su sadržale „skrivene ili nedokumentovane opcije“. Takođe, još 150.000 aplikacija je uklonjeno jer su sadržale spam ili su bile kopije nekih drugih aplikacija.

- Marketing -

To nije sve. Iz prodavnice je uklonjeno i 215.000 aplikacija koje su prikupljale previše podataka o korisnicima, ili su na druge načine kršile Apple-ovu politiku privatnosti.

- Marketing -

Još 95.000 aplikacija je uklonjeno jer su služile za prevaru korisnika – nakon što su dobile prolaznu ocenu i pojavile se u prodavnici, autori su ih menjali, najčešće u aplikacije za kockanje ili prikaz pornografskog sadržaja. Zbog takvih stvari, Apple je ugasio 470.000 naloga u svom developer programu. I na kraju, objavljeno je da je u toku prošlog meseca Apple odbio 3.2 miliona instalacija aplikacija koje koriste enterprise sertifikate. Ovo je način koji je omogućavao kompanijama da na poslovne iPhone telefone instaliraju aplikacije bez upotrebe App Store-a.

A prošle nedelje kompanija je još jednom navela da ne želi da svojim korisnicima omogući instalaciju aplikacija van App Store-a, kao što to može da se uradi na Android-u, jer se time povećava bezbednosni rizik.

Ovi podaci su prilično zanimljivi, možda zabrinjavajući, ali predstavljaju i još jedan dokaz da je kompanija postala transparentnija kada su u pitanju informacije o aplikacijama iz App Store-a.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.