Neočekivana promena stiže na Apple AppStore

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 38 pregleda
2 min. čitanja

Apple je poznat kao kompanija koja ima striktna i rigorozna pravila. To se odnosi i na App Store, gde sve aplikacije moraju da prođu rigorozan test kako bi se uopšte našle u Appleovoj prodavnici.

- Humanitarna inicijativa -

Tako na iPhoneu nije dozvoljeno instaliranje aplikacija iz alternativnih prodavnica namenjenih za to, kao ni instaliranje aplikacija trećih strana, ali izgleda da bi se to moglo uskoro promeniti. 

- Marketing -

Apple planira da dozvoli korisnicima da instaliraju alternativne prodavnice aplikacija na iOS-u, navodi se u najnovijem izveštaju Bloomberga. Ovo bi bila velika promena za giganta iz Kupertina, koji je do sada korisnicima iPhonea i iPada dozvoljavo samo preuzimanje aplikacija iz App Storea. 

- Marketing -

Navodno su novi planovi Applea podstaknuti Zakonom EU o digitalnim tržištima (DMA). Zakon znači ne samo da će Apple morati da dozvoli prodavnice aplikacija trećih strana, već i „sideloading“, što znači da korisnici mogu da instaliraju softver preuzet s interneta. Ranije su iz Applea naveli da je ovaj potez „najbolji prijatelj sajber kriminalaca“. 

Navodno je 6. marta 2024. godine datum kada će svi u Evropskoj uniji morati da se pridržavaju ovog zakona. 

Ipak, u izveštaju se navodi da Apple možda još uvek razmišlja na koji način bi mogao da ublaži efekte novog zakona na poslovanje. Tako navodno kompanija iz Kupertina razmišlja o uvođenju određenih sigurnosnih zahteva, verifikaciji aplikacija trećih strana na neki način, ali i o potencijalnoj naplati. 

Poznati portal The Verge je pokušao da kontaktira Apple u vezi sa ovom temom, ali iz Kupertina još uvek nisu dobili nikakav odgovor. 

- Marketing -

Apple trenutno radi na još jednom prilagođavanju propisima Evropske unije, a reč je o implementiranju USB-C priključka na iPhone.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.