Kakva je sudbina 1.5 miliona aplikacija na App i Google play Store-u

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 105 pregleda
3 min. čitanja

Pre nekog vremena, pisali smo o tome kako kompanija Apple planira da ukloni aplikacije iz App Store-a.

- Humanitarna inicijativa -

Kriterijum za uklanjanje aplikacije jeste nedostatak novih verzija u proteklih dve ili više godina. Dakle, svaka aplikacija koja je poslednju nadogradnju imala pre više od dve godine ide pod giljotinu.

- Marketing -

Sa jedne strane, ovakav potez je razumljiv. Neke od neunapređenih aplikacija mogu imati neke bezbednosne propuste koje bi maliciozni korisnici mogli da iskoriste, ili se njihov interfejs jednostavno ne uklapa sa najnovijim verzijama iOS i Android operativnih sistema.

- Marketing -

Sa druge strane, nekim aplikacijama nadogradnje jednostavno nisu potrebne. Pa zašto bi onda one bile uklonjene ukoliko ne poseduju ozbiljne mane i ukoliko funkcionišu kako je zamišljeno?

Šta Apple tačno sprema ?

Trenutno, unutar App Store postoji više od 650.000 aplikacija koje nisu imale niti jednu nadogradnju u protekle dve godine. Do sada, kompanija Apple ih najverovatnije nije uklanjala jer nisu postojale ozbiljne pretnje po integritet podataka korisnika.

Međutim, prema trenutnim navodima, sve one bi mogle biti uklonjene iz prodavnice. Uporedimo to sa poslednjim “prolećnim čišćenjem” 2016. godine kada je uklonjeno 150.000 aplikacija. Dakle, skoro 5 puta više programa bi moglo biti uklonjeno ovom prilikom, što je ogromna razlika.

Google razmišlja

Što se tiče Android operativnog sistema, situacija je takođe daleko od idealne. U ovom trenutku, skoro 869.000 aplikacija bi takođe moglo nestati iz Play Store. Razlozi su isti – nema nadogradnje tokom više od dve godine. Ono što jeste dobra stvar kod Android operativnog sistema jeste što ukoliko ove aplikacije budu uklonjene sa Play Store, korisnici će moći da ih preuzmu sa alternativnih sajtova. Koliko je to sigurno je na proceni korisnika, ali alternativa je tu, što ne možemo reći za iOS.

- Marketing -

Procenat update-a

Kako navodi portal Nextpit, kompanija Pixalate kaže da je procenat aplikacija koje jesu imale neku nadogradnju tokom poslednjih šest meseci svega 28%, što je sve samo ne sjajno imajući u vidu planove ove dve kompanije. Naravno, većina ovih nadogradnji, čak 84% odnosi se na one aplikacije koje su preuzete više od 100 miliona puta, što nam govori da popularne aplikacije mnogo više rade na unapređenju svojih funkcija.

Šta sve ovo znači za aplikacije?

Kako stvari sada stoje, ne piše im se dobro. Čini se da su i Google i Apple rešeni da zastarele aplikacije uklone iz svojih onlajn prodavnica. Kada će se to tačno desiti još uvek ne znamo, ali jedini način da se to izbegne jeste – update, makar on bio minoran i doneo promenu boje najmanje korišćenog menija iz zelene u svetlo zelenu, update je – update.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.