apple store

Holandija: Apple mora dozvoliti alternativne metode plaćanja u App Store-u

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 41 pregleda
1 min. čitanja

Apple mora da dozvoli da aplikacije za upoznavanje poput Tinder i Match nude druge načine plaćanja osim Apple-ovog sistema kupovine u aplikaciji u App Store-u u Holandiji, inače će se suočiti sa kaznama, saopštio je holandski regulator konkurencije.

- Humanitarna inicijativa -

Konkretno, Uprava za potrošače i tržišta (ACM) saopštila je da će Apple morati da plaća kaznu od pet miliona evra nedeljno, do maksimalno 50 miliona evra, ako ne ispuni nalog u roku od dva meseca. Rok dolazi nekoliko meseci nakon što je ACM presudio da je struktura provizije u App Store-u nerazumna.

- Marketing -

„Neki provajderi aplikacija zavise od Apple-ovog App Store-a, a Apple koristi tu zavisnost“, rekao je predsednik ACM-a Martijn Snoep. „Apple ima posebne odgovornosti zbog svoje dominantne pozicije. Zato Apple treba ozbiljno da shvati i interese dobavljača aplikacija i da postavi razumne uslove.“

- Marketing -

ACM istražuje Apple od 2019. godine, i dok je istraga započela kao ispitivanje da li su prakse Apple-ovog App Store-a predstavljale zloupotrebu dominantne tržišne pozicije, kasnije je smanjena da se fokusira na aplikacije za upoznavanje.

Očekuje se komentar samog Apple-a o ovom pitanju, jer implementacija ovakve odluke, mogla bi da bude uvod u značajne promene funkcionisanja načina plaćanja u App Store-u.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.