App store

Google i App store preplavljeni sumnjivim aplikacijama za verifikaciju

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 21 pregleda
2 min. čitanja

Istraživači bezbednosti upozorili su na talas upitnih aplikacija za autentifikaciju koje su preplavile Apple App Store i Google Play Store.

- Humanitarna inicijativa -

Ovo se desilo nakon nedavne najave Twittera da će dvofaktorsku autentifikaciju baziranu na SMS-u moći da koriste samo Twitter Blue pretplatnici, zbog čega su ostali korisnici Twittera primorani da do 17. marta nađu drugo rešenje. To znači da će, da bi dokazali svoj identitet, morati da koriste aplikaciju za autentifikaciju koja generiše jednokratne kodove ili hardverske sigurnosne ključeve.

- Marketing -
Apple i Google store

Neke od aplikacija koje su prijavili programeri iOS aplikacija Tomi Misk i Talal Hadž Bakri koji za sebe kažu da su „povremeni istraživači bezbednosti“, od tada su uklonjene, ali mnoge su još uvek u prodavnicama. Jedna takva aplikacija šalje skenirane QR kodove na Google analitika nalog programera. Njen programer kupio je i oglasni prostor tako da aplikacija dobija maksimalnu vidljivost, pojavljujući se na samom vrhu kada korisnici pretražuju „autentifikator“, „aplikaciju za autentifikaciju“ ili „2FA“.

- Marketing -

Ova aplikacija je još uvek dostupna u Appleovoj i Google-ovoj prodavnici aplikacija. Aplikacija napaćuje 40 evra za funkcije koje obično dolaze besplatno sa legitimnim aplikacijama i uslugama za autentifikaciju.

Osim ove, primećene su i druge aplikacije koje izgledaju skoro isto, a sve one pokušavaju da prevare korisnike i naplate im godišnju pretplatu od 20 do 40 evra. Otprilike toliko bi koštala kupovina renomiranih hardverskih 2FA tokena koji bi trajali godinama i sigurno bili sigurniji.

Ako vam se aplikacija čini sumnjivom, nemojte joj davati nikakve dozvole na uređaju i deinstalirajte je. Koristite samo pouzdane aplikacije renomiranih proizvođača, posebno ako je razlog zbog čega vam je potrebna aplikacija vaša bezbednost i privatnost.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.