Apple uklonio najveću rusku društvenu mrežu iz App Store

Ruska društvena mreža Vkontakte, nije više dostupna za preuzimanje u App Store-u.

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 15 pregleda
2 min. čitanja

Pre nekoliko meseci, kompanija Apple rešila je da u potpunosti napusti rusko tržište bez ikakvog zvaničnog plana kada bi se normalno funkcionisanje na istoku moglo nastaviti. U ovom trenutku, Apple je otišao korak dalje i odlučio da iz svoje „onlajn“ prodavnice App Store ukloni aplikaciju za najpopularniju društvenu mrežu u Rusiji – VKontakte.

- Humanitarna inicijativa -

Za one koji ne znaju, VKontakte je, u suštini, ruska verzija društvene mreže Facebook, koja je prema podacima dostupnim na portalu Statista tokom decembra prethodne godine brojala više od 67 miliona korisnika. Međutim, ovo nije sve, pa je Apple odlučio da takođe ukloni i ostale aplikacije za koje je zaslužna kompanija Mail.ru koja stoji iza mreže VKontakte. Tako se na App Store više ne mogu pronaći ni VK Music, ni Youla.

- Marketing -

Treba naglasiti da oni korisnici koji su do ovog trenutka već preuzeli ove aplikacije mogu da nastave da ih neometano koriste. Međutim, moguće je da će postepeno početi da se dešavaju problemi sa notifikacijama. Naravno, društvenu mrežu VKontakte još uvek je moguće koristiti iz Safari pretraživača na desktop i mobilnim platformama jer sam pristup sajtu (još uvek) nije blokiran.

- Marketing -

Razlog ovakvog poteza

Jednostavno, pored poznate situacije, međunarodna zajednica isporučila je novi paket sankcija Rusiji, od kojih se jedan deo odnosi na poslovanje ruskih oligarha i visokorangiranih biznismena u raznim kompanijama koje su u vlasništvu ruskih individua. Neki od pomenutih biznismena pripadaju i kompaniji VKontakte, pa je tako ovakav vid zabrane bio, u trenutnoj političkoj klimi, neizbežan.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.