Apple pobjašnjava „zvuk bez gubitaka“ na Apple Music-u

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 61 pregleda
4 min. čitanja

Apple je nedavno objavio članak koji pojašnjava neke detalje o predstojećoj audio podršci bez gubitaka na Apple Music-u. Saznajte više u nastavku teksta.

- Humanitarna inicijativa -

Među uređajima koji će podržavati ovu funkciju priključuju se iPhone i iPad modeli koji će koristiti predstojeće iOS 14.6 ažuriranje, kao i Mac računari sa predstojećim macOS 11.4 ažuriranjem.

- Marketing -

Na ovim uređajima korisnici mogu reprodukovati zvuk bez gubitaka sve do 24-bitnih 48 kHz, ali datotekama veće rezolucije biće potreban spoljni DAC. To je zato što su interni DAC-ovi u iPhone-u, iPad-u, Mac-u i Apple-ovom Lightning to 3,5 mm adapteru za slušalice sposobni samo za dekodiranje do 24-bitnog zvuka od 48 kHz.

- Marketing -

Apple TV 4K modeli takođe će dobiti ovu opciju uz ažuriranje na tvOS 11.4. Ovi uređaji takođe ne podržavaju ništa veće od 48 kHz, čak i kada je povezan na spoljni prijemnik, što je čudno. Sledeće su HomePod koji je već ukinut i novi HomePod mini. Oba ova uređaja dobiće mogućnost reprodukcije zvuka bez gubitaka u budućem ažuriranju.

To nam ostavlja sve bežične AirPods slušalice, uključujući originalne AirPods, AirPods Pro i AirPods Max. Nijedan od ovih neće dobiti zvuk bez gubitaka, jer trenutno ne postoji način za prenos zvuka bez gubitaka preko Bluetooth-a. Ovi uređaji će i dalje podržavati prenos samo preko AAC.

Što se tiče povezivanja AirPods Max-a pomoću kabla, dok sam zvuk preko kabla može da se pošalje bez gubitaka u slušalice, slušalice zatim konvertuju analogni signal u digitalni, što nije potpuno bez gubitaka. Zbog toga Apple ni za žični režim ne tvrdi da je bez gubitaka.

Ono što Apple u ovom članku ne razjašnjava je kako će zvuk bez gubitaka raditi na Vindows i Android uređajima. Možemo pretpostaviti da ova funkcija neće biti dostupna na tim platformama. Iako se to verovatno neće dogoditi, moraćemo da sačekamo do juna da bismo to saznali.

- Marketing -

Ranije ove nedelje, Apple je najavio da će pružiti čitavu svoju biblioteku od 75 miliona pesama na Apple Music-u bez gubitaka. Zvuk bez gubitaka je način komprimovanja muzike koji smanjuje veličine datoteka bez gubitka podataka. Za ovo Apple koristi svoj ALAC ili Apple Lossless Audio Codec. S druge strane, Apple Music trenutno koristi AAC ili Advanced Audio Coding, što je tehnika za sažimanje zvuka.

Osim što će pružiti zvuk bez gubitaka u standardnom „Red Book“ formatu od 16-bitnih, 44,1 kHz, Apple će ga isporučiti i do 24-bitnih, 192 kHz. Poznati kao Audio visoke rezolucije(eng. High-Resolution Audio), ove veće brzine uzorkovanja zahtevaju mnogo bolji DAC ili digitalno-analogni pretvarač, otuda i gore navedena ograničenja u reprodukciji direktno na vašem uređaju. Dobra stvar je što su pristupačni DAC-ovi danas prilično česti, a čak možete dobiti i one koji imaju ugrađeno pojačalo koje se može direktno priključiti na vaš iPhone, iPad ili Mac pomoću USB adaptera.

Verovatno vredi dodatno pojasniti da audio bez gubitaka i Hi-Res zvuk nisu ista stvar. Hi-Res zvuk možete imati u kodecima bez gubitaka (FLAC, ALAC) ili u kodecima sa gubicima (MQA). Zvuk bez gubitaka može biti standardne rezolucije (16-bit, 44,1 kHz) ili visoke rezolucije (24-bit, 192 kHz). Apple trenutno nudi AAC 16-bit 44,1kHz, a uskoro će opciono ponuditi i ALAC 16-bit, 44,1kHz do 24-bit, 192kHz. Neće sve biti Hi-Res, ali sve će biti bez gubitaka.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.