Appleov štedni račun, kamata 4,15 odsto

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 37 pregleda
3 min. čitanja

Američki tehnološki div Apple predstavio je dugo obećavani štedni račun s visokim prinosom otvoren kod Goldman Sachs Groupa. Atraktivnom kamatnom stopom na štednju i jednostavnim otvaranjem računa putem Appleove aplikacije Wallet želi da privuče američke finansijske klijente.

- Humanitarna inicijativa -

Nova usluga će korisnicima Apple Carda omogućiti da ostvare godišnji prinos od 4,15 odsto, što je 10 puta više u odnosu na državni prosek, saopštili su iz tehnološkog giganta u ponedeljak. Održavanje štednog računa je bez naknade i bez ograničavajućih uslova poput minimalnog depozita ili salda, a samo otvaranje računa obavlja se brzo i jednostavno kroz aplikaciju Wallet.

- Marketing -

Apple se ovim potezom bori za privlačenje štediša, čime potencijalno stvara pritisak na druge finansijske institucije koje pokušavaju da zaštite svoje finansiranje. Male i banke srednje veličine su ove godine povlačenjem novca naročito bile na udaru, jer štediše za većim kamatama jure negde drugde ili svoj novac premeštaju u utočišta kao što je JPMorgan Chase, nakon prošlomesečne propasti Silicon Valley Banka.

- Marketing -

Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink u petak je predvideo da će gotovina usred tih pritisaka nastaviti da otiče s tradicionalnih bankovnih računa. „Sve više i više depozita odlazi u ETF-ove i u bilo koji oblik novčanih fondova“, rekao je on, ističući da je njegova kompanija imala koristi od toga.

BloombergAdria

Apple je uslugu štednog računa najavio još prošlog oktobra, kao deo novih finansijskih usluga. Iza toga je ideja kojom se želi generisati više prihoda od usluga, koje su već rasle tokom proteklih godina, te ponuditi dodatni način za zadržavanje potrošača u Appleu.

Ipak, nije uvek sve išlo glatko. Usluga „kupi sada, plati kasnije“ bila je dugo odlagana pre nego se prošlog meseca uvela. Za realizovanje štednog računa bilo je potrebno oko šest meseci nakon najave. Takođe, program Apple Card dostupan je isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Maksimalni depozitni iznos po računu može iznositi 250.000 dolara.

„Naš cilj je da izgradimo alate koji će pomoći korisnicima da vode zdraviji finansijski život“, izjavila je Jennifer Bailey, potpredsednica Apple Paya i Apple Walleta.

- Marketing -

Apple je od usluga prošle godine ostvario gotovo 20 odsto prihoda, u odnosu na oko osam odsto deceniju pre, a u najavi su i dodatne ponude. Program pretplate za iPhone je u izradi, izvestio je Bloomberg, s proširenom verzijom programa Pay Later pod nazivom Apple Pay Monthly Installments za otplatu većih transakcija tokom dužeg perioda, ali uz obračunatu kamatu.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.