Apple je kreirao specijalan režim zaključavanja

Funkcija je dizajnirana za „veoma mali broj korisnika koji se suočavaju sa ozbiljnim, ciljanim pretnjama njihovoj digitalnoj bezbednosti“.

Marko
Marko - Urednik 135 pregleda
3 min. čitanja

Apple je najavio Lockdown Mode, „ekstremni“ nivo bezbednosti dizajniran za „veoma mali broj korisnika koji se suočavaju sa ozbiljnim, ciljanim pretnjama“. Lockdown Mode će biti dostupan ove jeseni kada kompanija predstavi novi iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura.

- Humanitarna inicijativa -

Kompanija navodi da je kreirala Lockdown Mode kako bi zaštitila ljude visokog profila koji zbog svog statusa ili posla mogu biti lično na meti zlonamernog softvera koji je razvila NSO grupa, koja stoji iza Pegasus-a, ili drugih grupa koje podržava država. Uključivanje režima zaključavanja će ozbiljno ograničiti funkcije iPhone-a, iPad-a ili Mac-a kako bi se zatim ograničile moguće ulazne tačke za špijunski softver.

- Marketing -

Što se tiče poruka, većina priloga osim slika biće blokirana. Isto važi i za preglede linkova. Režim zaključavanja će zabraniti dolazne FaceTime pozive i druge pozive, osim ako nije od osobe koju ste prethodno pozvali ili sa kojom ste podelili poziv. Žičane veze za iPhone sa računarima i dodacima biće onemogućene kada je uređaj zaključan.

- Marketing -

Takođe, Apple će blokirati neke programske jezike, kao što je JavaScript-a, osim ako ručno ne budu odobreni. Takođe, neće biti moguće instalirati konfiguracioni profil ili dodati uređaj za upravljanje kada je omogućen režim zaključavanja.

Kompanija navodi da će „neka iskustva“ biti u potpunosti nedostupna.

U budućnosti još više funkcija

Sve ove zaštite biće dostupne kada se pokrene Lockdown Mode. U budućnosti biće dodatne još neke opcije. Takođe, Apple će proširiti svoj program Security Bounty. Oni koji pronađu slabosti u režimu zaključavanja i pomognu Apple-u da ga učini sigurnijim imaće pravo na nagradu u vrednsoti do 2 miliona dolara.

„Apple pravi najbezbednije mobilne uređaje na tržištu. Režim zaključavanja je revolucionarna mogućnost koja pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost zaštiti korisnika čak i od najređih, najsofisticiranijih napada“, rekao je Ivan Krstić, Apple-ov šef bezbednosnog inženjeringa i arhitekture.

- Marketing -

„Iako velika većina korisnika nikada neće biti žrtve visoko ciljanih sajber napada, mi ćemo neumorno raditi na zaštiti malog broja korisnika koji jesu. To uključuje nastavak dizajniranja odbrane posebno za ove korisnike, kao i podršku istraživačima i organizacijama širom sveta koji obavljaju kritično važan posao u razotkrivanju plaćeničkih kompanija koje kreiraju ove digitalne napade.

Foto: PC Press

Apple je prošle godine tužio NSO Group kako bi je „pozvao na odgovornost“ za ciljanje na države i za špijunažu njenih korisnika. Kompanija navodi da će donirati 10 miliona dolara, kao i svu naknadu koju dobije kao rezultat tužbe, organizacijama koje „istražuju, razotkrivaju i sprečavaju visoko ciljane sajber napade“.

Bespovratna finansijska sredstva biće omogućena preko američkih fondacija za dostojanstvo i pravdu.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.