Apple dostigao tržišnu vrednost

Apple je dostigao tržišnu vrednost od 3 biliona dolara

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 57 pregleda
3 min. čitanja

Apple je nakratko dostigao tržišnu vrednost od 3 biliona dolara pre nego što su njegove akcije pale ispod te granice. Apple je probio barijeru kada je cena akcija dostigla 182,86 dolara.

- Humanitarna inicijativa -

Kompanija ima još prostora za napredovanje

Prekretnica je uglavnom simbolična, ali pokazuje da su investitori i dalje raspoloženi za akcije Apple-a i njegovu sposobnost rasta. Apple je porastao za preko 2,5% kada su njegove akcije dostigle vrednost nešto preko 182 dolara nakon čega je dostigao granicu od 3 biliona dolara.

- Marketing -

Sa tržišnom vrednošću od 3 biliona dolara, Apple je utrostručio svoju procenu za manje od četiri godine. Analitičari vide još dosta prostora za napredovanje.

- Marketing -

Apple je pokazao godišnji rast u svim svojim kategorijama proizvoda u svojoj zaradi u četvrtom kvartalu, uz rast prihoda od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je iPhone i dalje najveći pokretač prodaje, Apple-ov posao sa uslugama je porastao za 25,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ostvario više od 18 milijardi dolara prihoda. U decembru, Katy Huberty iz kompanije Morgan Stanley podigla je ciljnu cenu kompanije Apple sa 164 na 200 dolara i zadržala ekvivalentan rejting za kupovinu, tvrdeći da novi proizvodi kao što su virtuelna stvarnost i slušalice sa proširenom realnošću još nisu uključeni u udeo.

Poslovanje sa nosivim uređajima predstavlja prelomni trenutak

Huberty je takođe rekla da očekuje da će prihod Apple-ovog App Store-a nadmašiti prognoze Morgan Stanley-a i da će Apple isporučiti 83 miliona jedinica tokom decembarskog kvartala, 3 miliona više od očekivanog.

Apple je prodao 27 miliona pari svog najnovijeg AirPods modela tokom praznika, što je dovelo do rasta od 20% u odnosu na prethodnu godinu za Apple-ovo poslovanje sa nosivim uređajima, rekao je analitičar Ming-Chi Kuo. Analitičar kompanije Wedbush Daniel Ives napisao je da je to predstavlja „prelomni trenutak“, ali da ima više prostora za rast, posebno zato što Ives ceni Apple-ovo poslovanje sa uslugama na 1,5 biliona dolara.

- Marketing -

Investitori su se takođe okrenuli Apple-u kao sigurnom utočištu tokom nedavne neizvesnosti na tržištu, zahvaljujući njegovom snažnom bilansu stanja i neverovatnom novčanom toku, koji koristi za ulaganje u nove proizvode, otkup akcija i vraćanje kapitala akcionarima kroz dividende.

Apple je postao prva američka kompanija koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara 2. avgusta 2018.godine. Procenu od 2 biliona dolara dostigla je nešto više od dve godine kasnije, 19. avgusta 2020.godine.

Apple-ovi konkurenti ne zaostaju puno. Microsoft vredi oko 2,5 biliona dolara, Amazon ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1,75 biliona, a Google-ova tržišna vrednost je 2 biliona dolara. Akcije Apple-a porasle su za 34 odsto u 2021.godini.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.