Apple dodaje još slojeva zaštite kod pretraga

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 50 pregleda
2 min. čitanja

Apple-ova funkcija upozorenja na lažne web lokacije se već dugo oslanja na Google-ovu bazu podataka “Bezbedno pregledanje” da bi zaštitila korisnike Safarija od prevara, ali počevši od iOS-a 14.5, Apple će uslugu proksirati putem svojih servera kako bi ograničio količinu informacija koje Google može dobiti od vas. Baza podataka nudi Safariju listu sumnjivih web lokacija za phishing i malvare. Svaki put kada posetite veb stranicu, Safari proverava URL sa Google-ove liste. Kad otkrije podudaranje, upozorava vas da zaštitite svoj računar.

- Humanitarna inicijativa -

Samo jedno u nizu ažuriranja za iOS 14.5

Kao i Chrome i Firefox, Safari koristi Google-ov API za ažuriranje sigurnog pregledanja, koji šifrira punu URL adresu koristeći 32-bitni heš prefiks. Na taj način Google nikada ne zna tačno web lokaciju koju ste pokušali da posetite. Međutim, i dalje može prikupljati informacije poput vaše IP adrese. Proksiranjem usluge preko svojih servera, Apple može da ograniči rizik od curenja informacija.

- Marketing -

Promena je samo jedno od pregršta ažuriranja orijentisanih na privatnost koja dolaze na iOS 14.5. Druga značajna je Apple-ova funkcija transparentnosti praćenja aplikacija, koja će zahtevati od aplikacija da vas pitaju za dozvolu pre nego što mogu da vas prate u drugim aplikacijama i na web lokacijama. Kompanije poput Facebook-a usprotivile su se promeni i otišle su toliko daleko da su pripremile sopstvena obaveštenja pre nego što je ažuriranje postalo dostupno svima.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.