Apple će vam platiti 2 miliona ako uspešno hakujete iOS 16

Marko
Marko - Urednik 134 pregleda
2 min. čitanja

Apple je na WWDC ove godine zvanično predstavio novu opciju za iOS 16 koja se zove „Lockdown Mode“. U pitanju je funkcionalnost koja je osmišljena za borbu protiv malicioznih softvera kao što je čuveni Pegasus. Nagrada od 2 miliona dolara služi da ohrabri sve koji misle da imaju dovoljno znanja da probaju da otključaju iPhone koji je zaključan i koji koristi iOS 16, piše GizChina

- Humanitarna inicijativa -

Kada se aktivira i kako radi?

Lockdown mode je vrlo striktan režim zaštite uređaja. Glavni scenario korišćenja je ako korisnik posumnja da telefon ima trojanca. Lockdown mode takođe štiti telefon od nadgledanja od strane nepoznatih izvora. Ukratko sistem će blokirati zakačene slike i preview linkove u iMessages, kao i pozive kroz Apple servise kao što su FaceTime pozivi sa nepoznatih brojeva i slično.

- Marketing -

Kada se aktivira Lockdown mode iPhone ostaje zaključan dok se ne otključa. Korisnik ne može da instalira novi softver za daljinsko upravljanje, a Safari će onemogućiti javascript just-in-time kompajliranje zarad dodatne bezbednosti.

- Marketing -

Lockdown Mode će biti dostupan za testiranje ovog leta, a Apple planira zvanično predstavljanje ne jesen, verovatno kada bude na red došao iPhone 14.

Neprobojni zid

Apple navodi da većina korisnika nikada neće biti meta sajber napada, ali je jako bitno da svi korisnici Apple uređaja budu zaštićeni. Upravo zato je predstavljen Lockdown mode koji služi kao neprobojni zid koji štiti Apple korisnike od napada.

Mobilni softver pod nazivom Pegasus je zarazio korisnike u preko 50 zemalja širom sveta, a procenjuje se da ovaj malver nadgleda uređaje od preko 50.000 korisnika. Kada Pegasus upadne u vaš telefon, on može da izvuče poruke, fotografije, mejlove, pozive i da uključi mikrofon i kameru bez vašeg znanja. Ne treba posebno da naglašavamo da ovo predstavlja opasnost za svakog korisnika na više nivoa.

Pegasus softver je razvila izraelska softverska kompanija NSO Grupa kako vi špijunirala uticajne ljude poput novinara, advokata i političara. Apple je tužio NSO Grupu, koja je stavljena na crnu listu od strane zvaničnika SAD.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.